Vacht verzorgingHoe zit het nou precies met de Coon, is de vachtverzorging even intensief als de vacht van een pers? 
Moeten er naast het verzorgen van de vacht nog andere dingen gedaan worden of op gelet worden? 
Wanneer je een Maine Coon hebt zul je je dat ongetwijfeld wel eens hebben afgevraagd. 
Waarschijnlijk dat door het lezen van de stukken hieronder het een en ander wat duidelijker wordt. Tenslotte willen we allemaal de kat er op zijn mooist uit laten zien.

Vacht
Het is zo dat het per kat afhankelijk is hoe de vacht is en hoe de Maine Coon hem zelf verzorgt en of je er zelf dan nog veel aan moet doen.
Maar over het algemeen valt het qua vachtverzorging wel mee. In de meeste gevallen is 1 keer per week even kammen wel voldoende. Sommigen zul je vrijwel nooit hoeven te kammen en anderen hebben zo snel last van klitten dat ze meerder malen per week gekamd moeten worden.

De Maine Coon gaat meestal de rui in, net als alle andere katten, met de wisseling van de seizoenen. In de herfst zijn ze aan het ruien voor een wintervacht en rond het voorjaar ruien ze nog een keer voor een zomervacht. Maar gedurende het hele jaar verliezen ze wel haren, echter tijdens de rui is het echt stukken meer en zul je ook wat vaker moeten kammen.

Het kammen van je Maine Coon is grofweg te verdelen in twee categorien, of je kat is heel gemakkelijk of het is een ware strijd met het kammen. Sommigen zullen namelijk bij het zien of voelen van de kam er uitgebreid voor gaan liggen en vinden het dan ook heerlijk of het is ze zo aangeleerd. Je hebt dan meestal genoeg tijd om ze te kammen en eventuele klitten te verwijderen voor ze het weer gezien hebben.
Heb je nu een Maine Coon die er een hekel aan heeft, dan is de beste oplossing om op de grond te gaan zitten en je Maine Coon vast te (laten) houden. Maar dat zal niet echt prettig en goed uitgebreid kammen zijn. Daarom is het handig om te controleren op klitten, als de kat bijvoorbeeld op schoot zit, tijdens het aaien.

Als de Maine Coon zichzelf niet goed genoeg verzorgt en/of je niet voldoende kamt, kan het zijn dat er klitten ontstaan bij de katten. Natuurlijk zijn er ook katten waar je niet tegen de klitten op kunt kammen, maar normaal gesproken kunnen door te kammen de meeste klitten worden voorkomen.

Heeft je Maine Coon toch een klit, dan kun je, als deze niet al te groot is, proberen deze zachtjes uit elkaar te trekken. Eventueel kun je natuurlijk ook altijd nog proberen om de klit iets te weken. Zijn ze groter en zitten ze op een niet opvallende plek, dan kun je ze het beste met een schaartje wegknippen of een speciale klittenkam gebruiken die de klitten als het ware doorsnijd. Bij zo'n klittenkam is het wel verstandig even te controleren of de mesjes of andere scherpe delen wel zo zitten dat je niet de huid openhaalt, maar enkel de klit bewerkt.


Wil je je Maine Coon extra mooi eruit laten zijn voor een show of is hij gewoon vies, dan is er de mogelijkheid om je kat te wassen.
Hiervoor kun je shampoo's gebruiken die speciaal voor katten zijn. Naast gewone kattenshampoo's zijn er ook nog speciale varianten te koop die een bepaalde kleur of patroon mooier uit laten komen.
Mocht je kat of jezelf het erg lastig vinden om je katten te wassen met een shampoo en water, dan is een oplossing om een katten droogshampoo te gebruiken


Katerstaart

Bovenop de staart van je Maine Coon, een klein beetje van het lijf af maar nog zeker wel bij
het begin van de staart, liggen een heleboel talgklieren in de huid in een ovale plek.

En deze klieren kunnen overmatig talg gaan produceren. Een soort van jeugdpuistjes, en net als die dingen kunnen die kliertjes door hormonen beïnvloed worden, en gaan opspelen. Dus op die plek in de staart heeft een 'puberkat', beter gezegd: meestal kater, maar soms ook poezen (en wellicht ook kastraten) last van 'acne'. Extra rot, omdat de troep door de haren wordt vastgehouden, dus wat je ziet is een vieze vette plek. Als je dat niet behandeld, gaan de kliertjes ontsteken, dus dan krijg je nog grotere problemen. Dus, katerstaart is een staart met bovenop dicht bij het lichaam een grote vieze vette plek.

Voor het behandelen van de staart worden verschillende oplossingen gebruikt. 
Zelf gebruiken wij voor de katerstaart rijstebloemmeel.