Van dekking Tot GeboorteDe Dekking:

Het is het beste om de poes en kater 48 uur na de eerste dekking te scheiden.

Verdere dekkingen in een korte tijd verhogen de kans op het vrijkomen van het Luteinzing hormoon.

Dit hormoon is nodig om de definitieve rijping van de ovarian follikels.

De spermatozoönen kruipen omhoog door het geboortekanaal. 


Dag 1

De ovulatie vindt plaats. De kat is, anders dan bijvoorbeeld de mens een geïnduceerde ovulator, de eisprong(en) bij een kat vinden pas plaats na (en als gevolg van) de paring.Dag  2 / 3

De bevruchting van het eitje gebeurd in de eileiders voordat het eitje van de eierstokken in de baarmoeder komtDag 4 :

De eerste celdelingen van de bevruchte eicel.

Op deze foto is de celdeling na 4 1/2 dag zichtbaar.

De doorsnede van de cel is nu 40 micron
 

Dag 6:

Deze opname is van de bevruchte eicel na 6 dagen.

Op dit moment bestaat de vrucht uit 24-40 cellen.

De doorsnede van de cel is nu 70 micron.


    

Dag 10,
de aanleg van het endodermis.

Het endodermis zijn de cellen, die het spijsverteringskanaal (zullen) vormen, het maagdarmstelsel .

De buitenste cellen van de blastula worden trofoblast genoemd: deze cellen vormen het begin van de placenta.


19-21 dagen,
nu gaat het snel, de voorste kieuwbogen verdiepen zich en vormen uiteindelijk de gehoorgangen. de voorpoten zijn al onderverdeeld zoals bij een volwassen kat met een inwendig skelet. De achterpoten zijn nog gewoon aanhangsels. Het oog vormt al pigment. Inwendig vormen zich aderen voor de bloedsomloop en zenuwen. Ook zijn strottenhoofd, bronchiën en longen te onderscheiden. Slokdarm, maag en darm worden gevormd. Pancreas, schildklier, nieren en lever worden tevens aangelegd. Aan de rugzijde vormen zich wervels. De primitieve ruggengraat loopt door tot in de staart. Het embryo meet nu 10-24 mm. 


Het zal duidelijk zijn dat vooral in het vroege stadium, zeer voorzichtig moet worden omgegaan met mogelijk schadelijke stoffen.

Inenting met levend virus kan de vrucht beschadigen en ook het gebruik van b.v. middelen tegen schimmel kunnen schadelijk zijn. Antibiotica wordt alleen toegediend als dat strikt nodig is. Met name Baytril is niet aan te raden. Uiteraard gaat het leven van de poes voor het leven van de kittens en uiteraard wordt de poes alleen gedekt als ze 100% gezond is maar ook zwangere poezen kunnen ziek worden.  
Bij de moederpoes zijn nu meestal de tepels verkleurd naar roze-rood.                    

                        
  23-25 dagen, 
De tenen van de voorpoot, die al wel zichtbaar waren maar nog als een klomp aan elkaar zaten beginnen zich van elkaar te scheiden. Bij de achterpootjes, die wat achterlopen in vergelijking met de voorpootjes, zijn de toekomstige tenen te onderscheiden als een waaier van donker materiaal tegen een lichtere achtergrond, net als eerder gebeurde bij de voorpootjes. Nieren, bijnieren en geslachtsorganen ontwikkelen zich verder. In de primitieve ruggengraat zijn grijze en witte massa gescheiden en omgeven door een vlies. Grijze massa bestaat voornamelijk uit zenuwcellen. De grijze kleur is afkomstig van de kernen van die cellen. Witte massa bestaat uit langgerekte zenuwvezels die een witte vettige stof bevatten "myeline". Deze witte massa omkleedt de grijze massa in de ruggengraat. Zenuwuitlopers en zenuwknopen (ganglia) ontwikkelen zich. In de kop ontwikkelen zich de kaken, verhemelte tong en de speekselklieren. In de hersenen ontstaat de hypofyse, een belangrijk orgaan dat een aantal verschillende hormonen produceert: Vasopressine, dat betrokken is bij de waterhuishouding van het lichaam, Oxytocine, dat een rol speelt bij de geboorte en daarna bij de melkgift en dan nog een aantal hormonen die betrokken zijn bij de regulatie van andere klieren: schildklierstimulerend hormoon(TSH), bijnierschorsstimulerend hormoon: (ACTH), het follikelstimulerend hormoon: (FSH) en luteïniserend hormoon: (LH) die beide op de geslachtklieren werken. Daarnaast geeft de hypofyse nog groeihormoon af dat een zeer belangrijke sturende rol vervult bij zowel de groei (van het jonge dier) als bij de stofwisseling.


25-28 dagen:
21-40 mm. In dit stadium zijn de embryo's in feite al bijna complete minikatjes en spreken we liever van foetussen. Alles groeit nog verder uit en ontwikkeld nog meer. Het kopje ontwikkelt wangen, kin, neus en mond. Het gebied waar de navel komt wordt gereduceerd, het buikvlies , longvlies en het middenrif ontstaan. De handwortelbeentjes, de tenen en de ribben zijn nog steeds kraakbeenachtig maar beginnen te verkalken. De tanden worden gevormd (verborgen in de kaak).
 28-32 dagen, 
Er komt nu echt schot in, de foetussen groeien nu ook hard en de meeste "onderdelen" zijn op hun definitieve positie. Over de gevormde ogen groeit een ooglid, er zijn kleine, driehoekige oortjes. Het binnenoor begint zich te ontwikkelen tot de ingewikkelde structuur waar het dier straks kan horen, het trommelvlies wordt gevormd. Op een plaatje, lijkt de foetus in dit stadium al op een poesje. De verbening van diverse onderdelen die nog uit kraakbeen bestonden en waar gewoon been hoort te komen gaat door. De bronchiën ontwikkelen steeds meer. Bij vrouwelijke foetussen vormt de baarmoeder zich. De al aanwezige lever wordt "gelobt". Er ontstaat een blaas. Het formaat van de foetus is nu 25-50 mm. Het wordt moeilijk om het aantal foetussen nog vast te stellen.32-38 dagen,
de foetussen blijven groeien, het hoofdje is en blijft relatief groot. Moederpoes wordt nu echt zichtbaar dikker, zeker als ze een meerling draagt. We zitten nu in de periode 32-38 dagen. Het formaat van de foetussen is nu 35-60 mm. De huid ligt glad aan, er zijn nog geen haren. De uitwendige genitaliën ontstaan. Aan de tenen ontstaan nagels. Het oog ontwikkeld zich verder, er wordt (o.a.) een iris gevormd.
38-44 dagen,
Nu ontwikkeld zich de huid. Deze wordt dikker en rimpelt. De oortjes worden groter en het staartje wordt langer. Het binnenoor is gevormd, maar nog van kraakbeen. De longblaasjes ontwikkelen zich. De hypofyse wordt gelobt. In de darmen groeien darmvlokken. De oogleden zijn compleet aanwezig, de ogen zijn gesloten. Het embryo meet 50-80mm


    44-48 dagen, 
met dag 44 meet het embryo 59-94 mm en er komen haartjes,
de foetus is bedekt met een fluweelachtig laagje. 
Vanaf dag 48 ( 65-125mm) is de eventuele pigmentatie zichtbaar.
 48-60 dagen

Tenslotte het eindstadium vanaf dag 58. Dit is het stadium, vlak voor geboorte. Alle organen zijn voldoende volgroeid om de foetus levensvatbaar te maken. Een normale bevalling vindt plaats, tussen dag 59 en dag 69 na de conceptie. 

Dag 63

De verwachte datum van geboorte.
Natuurlijk is dit enkel een gemiddelde. De baring kan van de 59ste tot aan de 70ste dag plaatsvinden.
Kittens geboren voor de 58ste dag zullen waarschijnlijk te jong zijn om te overleven zonder medische hulp