Aanschaf


Waar u uw nieuwe kat koopt ligt helemaal aan uw eigen wensen.
Wilt u persé een raskat, dan gaat u naar een erkende fokker. 
Bij de rasverenigingen is er vaak informatie verkrijgbaar over betrouwbare fokkers. 
Helaas gebeurt het dat niet alle aangesloten cattery's even betrouwbaar zijn !
Ga op uw gevoel af, heeft u bij een cattery of het zien van de katten geen goed gevoel,?
Koop er dan geen kitten!
Ga niet zomaar af op een advertentie van  b.v. marktplaats ect.
Helaas zijn er een stijgend aantal broodfokkers die niet naar het welzijn van het dier kijken, maar die alleen zoveel mogelijk geld willen verdienen. 
Dit soort fokkers zijn niet op verantwoorde wijze bezig.

Een aantal opmerkingen waar u vooraf rekening mee moet houden:

Laat u goed informeren .
Keurmerk voor Cattery's bestaat niet!
         Komt u een Cattery tegen met een "Cattery Keurmerk", Bedenkt u dan dat dat totaal niets zegt over de betreffende Cattery's.

Ziet het dier er goed verzorgt uit?
Is het gechipt en ingeënt?
Krijgt u een geldig inentingsboekje mee?
Past het karakter van de kat bij uw karakter?
Is de fokker aangesloten bij een rasvereniging?
Is het dier niet te jong om gescheiden te worden van zijn moeder en broertjes en zusjes? 
Kittens mogen pas na 13 weken het nest verlaten.


Aanschaf Kitten.

Als u een kitten koopt met papieren van een vereniging dan betekent dit dat de fokker zich houdt aan de reglementen van deze vereniging!  
Wij zijn lid van Mundikat.

Dat is in het belang van u en uw kitten!   Waarom?

Het Mundikat reglement schrijft voor dat een moederpoes slechts 1x in een bepaalde periode een nest mag hebben.
Als een fokker de poes uitbuit en te snel weer een nest laat krijgen (overfok noemen wij dat), volgt een waarschuwing en bij herhaling een royement. Maar koopt u dus een kitten zonder papieren, dan zou dit voor de moederpoes wel eens het zoveelste nest binnen een jaar kunnen zijn.
Dan verslechtert de conditie van de moeder en is zij niet in staat haar kittens de vereiste afweerstoffen voor een goed immuniteitsstelsel mee te geven. Gevolg: u krijgt een kwakkelend kitten. Het geld dat u dacht te besparen bent u zo weer kwijt aan de dierenarts.

 • Het Mundikat reglement schrijft voor dat een kitten 13 weken oud moet zijn bij aflevering. Bij een kitten zonder papieren kunt u de leeftijd niet controleren. Een kitten dat te jong zijn moeder en nestgenootjes verlaat, kan gedrag- en gezondheidsproblemen krijgen.
 • Via de Mundikat-stamboom met 5 generaties kunt u de afstamming van het kitten bekijken. Goede fokkers maken vaak lange reizen om de juiste kater te bezoeken en om inteelt te vermijden. Een kitten zonder papieren kan voortkomen uit gemakzuchtige paringen van broer en zus of vader en dochter c.q. moeder en zoon. Gevolg: zwakke kittens.
 • Het Mundikat reglement schrijft voor dat de ouderdieren getest moeten zijn op aids (FIV) en leukemie (FelV)en bij witte dieren wordt getest op doofheid (BAERtest). Bij de Maine Coon wordt tevens (is niet verplicht)gescreend op hart (HCM) en nieren (PKD). Als u een kitten zonder papieren koopt, zijn deze testen niet gedaan en koopt u wellicht een ongezond kitten.
 • Het Mundikat reglement schrijft voor dat het kitten ingeënt en ontwormd is. Als bewijs krijgt u een dierenpaspoort, waarin zich tevens op pagina 36 een gezondheidsverklaring van de dierenarts betreffende huid, oren, ogen, gebit, lymfeknopen, respiratie, hart- en vaatstelsel en digestieapparaat bevindt.
 • Een Mundikat stamboom met eigendomscertificaat kost slechts € 12,50. De kosten kunnen dus geen beletsel zijn. Als de fokker geen stamboom aanvraagt, betekent dit waarschijnlijk dat hij door de vereniging geroyeerd is OF dat hij geen raszuivere kittens verkoopt.
 • Pas ook op met een Nederlandse fokker die kittens verkoopt met een buitenlandse stamboom. Er zijn voldoende goede Nederlandse verenigingen, dus waarom uitwijken naar het buitenland? De reden zou kunnen zijn dat Nederlandse verenigingen overtredingen aan elkaar doorgeven en dat de betrokken fokker dus door deze verenigingen geweigerd is en nu zijn heil elders zoekt.
 • Misschien denkt u € 200 of € 300 of meer te kunnen besparen door een kat zonder papieren aan te schaffen, maar neem dan het bovenstaande wel in overweging. Goedkoop kan duurkoop zijn. Een bonafide fokker die bij een vereniging is aangesloten, wil zijn cattery naam hoog houden en zal u dus ook bij problemen met raad en daad bijstaan. Koopt u een kitten zonder papieren dan kunt u nergens op terugvallen.
   
  Maar bedenk wel:
  Ieder levend wezen, dus ook een raskat met papieren, kan ziek worden zonder dat iemand hieraan schuld heeft. 
  Als u dit niet kunt accepteren is het beter geen dier aan te schaffen.

      

  Bekijk ook eens het Artikel van de Rasclub Maine Coon  " Koop geen kat in de zak !